Fluffy Fastelavnsboller med fancy Fyll!

Er du klar for Fastelavn denne helgen? I og med at det er “lillelørdag” i dag tenkte jeg det var greit å legge ut oppskriften på årets Fastelavnsboller allerede nå så du har tid til å kjøpe ingredienser og bake før selve dagen!

Her kommer noen litt utradisjonelle Fastelavnsboller, fra mitt kjøkken til ditt!

Det er en slags blanding av vanlige hveteboller og brioche, og er fluffy og lette med myk konsistens, og en nydelig crispy skorpe!

Her har jeg laget mange små boller, da er det lettere å få smakt på så mye forskjellig fyll som mulig! Jeg har stekt bollene i muffinsformer så de blir små, men ekstra høye. Mye plass til fyll!

Er du tradisjonell av deg kan du fylle med søt pisket krem, kanskje til og med driste deg til å ha over litt syltetøy. Men er du meg.. så fyller du med hjemmelaget passionfruit curd, mascarponekrem med vanilje, og melisdryss på toppen! Jeg ser heller ingen ting i veien for å fylle med Nugatti, Nutella eller smeltet mørk sjokolade! Ta det du liker best og eksperimenter med smakskombinasjoner!

Eventuelt kan du ta en svensk en og fylle bollene med mandelmasse og krem!

Disse bollene har ganske lite gjær i seg, og skal heve ganske lenge, så det er kjekt å lage dem en dag i forveien, så det bare er til å piske krem og sette sammen bollene når de skal serveres. De er heller ikke spesielt søte, så om du liker utpreget søtsmak, så ville jeg tilsatt litt mer sukker.

Du trenger (ca. 20 boller) :

470 gram siktet hvetemel

10 gram tørrgjær for søt deig

1/4 ts salt

1 ts kanel

1/2 ts kardemomme

85 gram usaltet smør

1 stort egg

4 store eggeplommer

2 dl kefir

1 ts vaniljepulver eller vaniljeekstrakt

Tradisjonelt fyll:

3 dl kremfløte

2 ss hvitt sukker

1 ts vaniljefrø

—-

Mascarpone krem (Oppskrift fra Magasinet Bake nr.1, 2015) :

250 gram mascarpone

250 gram kremfløte (mindre om du ønsker en fastere krem)

50 gram hvitt sukker

litt revet sitronskall eller vaniljefrø, avhengig av hvilken smak du ønsker

Topping:

Pasjonsfrukt Curd med Vanilje

Smeltet mørk sjokolade

Sjokoladesaus

Marachino kirsebær

Lakris sirup

 

Du gjør:

Bolledeig:

I en bolle blander du sammen tørrgjær, mel, salt, kanel og kardemomme, og setter til side.

Smelt smøret over lav varme og sett til side.

I en annen bolle pisker du sammen egget, eggeplommene, kefiren, vaniljen og det smeltede smøret.

Ha eggeblandingen over i melblandingen og elt godt sammen. Jeg brukte en kjøkkenmaskin med eltekrok og lot den gå i ca. 3-4 minutter.

Når deigen er godt blandet sammen, ikke for tørr, ikke for klissete, så dekker du bollen med plastfilm og lar den heve på et lunt sted, i ca. 2 timer, eller til den er nesten dobbel størrelse. Det er lite gjær i denne oppskriften så den hever sent.

Ha muffinsformer av papir i et muffinsbrett og lag små emner, på størrelse med en pingpongball. Ha et emne i hver form, pensle med vann og dekk formen med plastfilm. La etterheve ca. 1 time. Bollene vil bli dobbelt så store.

Pensle bollene med eggehvite og stek på 175 grader i ca, 15 minutter. Pass på, denne deigen går fort fra perfekt stekt til overstekt. I min ovn tok det nøyaktig 15 minutter å få dem perfekt stekt.

Avkjøl på rist.

Jeg synes de er best samme dag som de stekes, men de kan oppbevar i sandwichpose på kjøkkenbenken noen dager.

Disse bollene kan også lett fryses ned og tines i microbølgeovn.

Tradisjonelt fyll:

Ha kald kremfløte i en kald miksebolle og pisk på lav hastighet.

Når kremen begynner å tykne tilsetter du sukkeret og vaniljen og pisker godt inn.

Pisk på høy hastighet til du får ønsket tykkelse på kremen, jeg liker den veldig veldig fast, mens andre kan foretrekke den løs.

Ha i sprøytepose og sprøyt ut på en den ene siden av en bolle som er delt i to.

Ha over ønsket topping, pasjonsfrukt curd eller smeltet sjokolade, eller kanskje lakris sirup?

Trykk forsiktig på den andre siden av bollen.

Mascarpone krem:

Ha alle ingrediensene i en bolle og miks godt sammen, til en jevn krem.

Ha i sprøytepose, eller bruk en skje og legg en god klatt krem på ene siden av en bolle som er delt i to.

Ha over ønsket topping og sett på “lokket”. 

 

#fastelavnsboller #fastelavensboller #semlor #gjærbakst #boller #brioche #matbloggsentralen #matblogg #bakeblogg 

15 kommentarer

Siste innlegg