Black Cherry Chocolate Shortbread Cookies!



English instructions at the bottom!

Innlegget inneholder sponsede produkter, men er ikke betalt.

Jeg tror jeg har sagt det før, men det er nesten litt ironisk at jeg begynte å blogge om bakst. Jeg hater nemlig å få ting på hendene, og da spesielt mel. Det er derfor jeg sjeldent lager noe jeg enten må elte eller kjevle. Og også derfor jeg alltid lager bolledeiger og sånt med kjøkkenmaskina. 

Men nå har jeg altså kjevlet! 

Det var så mye bilder på Instagram av pepperkaker og folk som kjevlet og stakk ut kjeks at jeg nesten ble litt misunnelig. Det så så koselig ut! Men i og med at jeg ikke er så begeistret for pepperkaker, og egentlig bare syns det er gøy å stikke ut former og pynte, så smalt jeg sammen en oppskrift på shortbread, en kjeks som har mye av de samme bakeegenskapene som pepperkaker. Da kunne jeg nemlig stikke ut i fine former og pynte så mye jeg ville, i tillegg til at jeg fikk en kjeks jeg faktisk hadde lyst å spise. Win-win!

Pepperkake-smaken byttet jeg ut med sjokolade og svarte kirsebær, noe som gir en rund og søt smak, med hint av frukt. Nam! Og det er enkelt å variere smakene siden jeg bruker fruktsyltetøy i selve deigen. Jeg brukte DETTE syltetøyet fra St. Dalfour, et merke som ikke benytter seg av kunstige tilsetningsstoffer, fargestoffer eller konserveringsmidler. Det er heller ikke tilsatt noe ekstra sukker i syltetøyet, det er søtet med fruktsaft. Merket er importert av Oluf Lorentzen.

Synes du det er ekstra godt med frukt i kjeksene så kan du faktisk også kjøpe kirsebær på glass og hakke opp litt ekstra til å ha i deigen.

Denne deigen sprer seg ikke når den stekes, men puffer bittelitt opp, ikke mye. 

Til å stikke ut former av deigen kan du bruke pepperkakeformer, scones-utstikkere eller enkelt og greit et glass! Som pynt kan du bruke alt du ville brukt til pepperkaker, eller gjøre som jeg har gjort her, smelte litt mørk sjokolade og ringle over. Det er aldri feil med mer sjokolade. Eventuelt kan du også rulle deigen til en pølse før du legger den i kjøleskapet, og bare skjære av skiver når den skal stekes.

Den fine bake-hyssingen er forresten fra Honey Oak og kommer i flere farger!

Du trenger / You need:

200 gram romtemperert smør / 200 grams unsalted butter at room temperature

100 gram melis / 100 grams icing sugar

300 gram mel / 300 grams plain flour

2 ss bakekakao / 2 tablespoons unsweetened cocoa powder

1/2 ts kanel / 1/2 teaspoon cinnamon

1 eggeplomme str. M-L / 1 eggyolk size. M-L

4 ss Black Cherry syltetøy ( St. Dalfour) / 4 tablespoons black cherry jam

1 ts vaniljeekstrakt / 1 teaspoon vanilla extract

 

 

Du gjør:

Pisk sammen smør og melis.

Sikt sammen mel, kanel og bakekakao.

Rør lett sammen med smørblandingen.

Tilsett eggeplommen og rør godt.

Rør inn syltetøyet og vaniljen.

Ha deigen over på en bakeplate og form til en haug som du trykker litt flat. Eventuelt form til en pølse.

Pakk inn i plastfilm og legg den i kjøleskapet.

La deigen hvile i kjøleskapet i minst 1 time.

Ta deigen ut av kjøleskapet og kjevle deigen på en melet overflate, til deigen er noen cm tykk. Trykk ut former, og legg på en bakepapirkledd stekeplate.

Eventuelt skjær skiver av pølsen som du ruller til kuler og trykker lett flate.

Stek på 180 grader i ca. 9 -12 minutter, avhengig av tykkelse.

Lager du mange om gangen så anbefaler jeg å putte de ferdig utstikkede kjeksene i kjøleskapet mens du steker, og bare ta ut de som skal stekes. Slik sørger du for at deigen ikke blir for varm, og at alle kjeksene blir stekt likt. Det er veldig lett for denne deigen å bli for myk/ varm pga. mengden smør.

Avkjøl helt på rist før du pynter kjeksene med det du måtte ønske. For eksempel melisglasur, non stop, kakestrø, eller som jeg har gjort her, med smeltet sjokolade. Jeg bruker en sprøytepose med en tip med veldig lite hull for å få tynne fine linjer av glasur, men du kan også bruke et kremmerhus av papir om du vet hvordan du lager det. Det gjør nemlig ikke jeg, så jeg bruker alltid de plastikkposene til glasur! Jeg pleier også å støtte den hånden jeg bruker til å pynte på enten bordkanten eller med den andre hånden for å få så jevne striper som mulig.

Oppbevares i lufttett boks, i romtemperatur.

 

English instructions:

In a large mixingbowl, beat together the butter and the icing sugar, untill the mixture has no lumps. Scrape down sides as needed.

In a medium sized bowl, sift together flour, cocoa powder and cinnamon.

Fold the flour mixture into the butter mixture, until just combined.

Add the eggyolk.

Add the vanilla and the jam, mixing until well combined.

If planning to use gingerbread cookie cutters to shape your cookies, shape your dough into a disk and wrap in clingfilm. If planning on making simple "slice and bake" cookies, shape into a log and wrap in clingfilm.

Place the dough in the fridge for atleast 1 hour.

When ready to bake, remove the dough from the fridge and roll out your dough on a floured surface,  a couple of centimeters thick. Cut out shapes with your cookie cutter and place on an oven tray covered in parchment paper. For the cookie dough log, just slice off little disks and place on an oven tray covered in parchment paper.

If the dough seems to soften too much, or get too warm, just pop it back into the fridge until it has set. This assures your cookies will all bake the same, and spread as little as possible. This is also safe to do with cookies that have already been shaped, but not yet been baked.

Put your oventray on the middle rack, and bake at 180 degrees celsius, or 356 degrees Fahrenheit for 9-12 minutes depending on thickness.

Allow cookies to cool completely on a wire rack before decorating.

You may decorate as gingerbread cookies, with royal icing and gummy candies. You can also do as I did, and melt some semi-sweet chocolate for decorating, to get that extra chocolatey goodness going. To get those pretty, thin lines, I use a piping bag fitted with a very narrow tip, and suppert my hand while piping to keep it steady and even.

 

 #shortbread #småkaker #småkjeks #sjokolade #julebakst #bakeblogg #matblogg #dessertblogg #dessert #bakst #jul #christmas #juleinspo

6 kommentarer

Aleksandra

03.12.2015 kl.15:53

Gud så fine de var! Jeg har planer om å bake pepperkaker denne helgen, men skal absolutt prøve disse neste helg :) Har forresten en liten konkurranse på bloggen min hvor du kan vinne sjampo og balsam fra Bed Head. Artig om du vil være med!

TheVanillaMonologues.

03.12.2015 kl.16:09

Aleksandra: Tusen takk :) Håper du liker dem! Jeg skal sjekke ut konkurransen :)

Henriette Celin

03.12.2015 kl.18:00

Noe så flott og godt!

TheVanillaMonologues.

03.12.2015 kl.23:37

Bergensergenser: Tusen takk! Jeg sendte dem faktisk med pappaen min på jobb, og de forsvant med en gang. Et godt tegn! :)

Anne Asalia Gundersen

04.12.2015 kl.11:07

Kjempefine! Nam nam 😊

TheVanillaMonologues.

04.12.2015 kl.16:11

Anne Asalia Gundersen: Tusen takk :-)

Skriv en ny kommentar

TheVanillaMonologues.

TheVanillaMonologues.

29, Bærum

Dette er en blogg om alt jeg baker, mikser, tester og lager. Her vil du finne blant annet egne oppskrifter, egne matfoto og produkttester av dagligvarer. Kontakt: thevanillamonologues@hotmail.com Instagram: @TheVanillaMonologues

Finalist 2016 - Norges Beste Bakst Finalist 2015 - Norges Beste BakstFollow Follow on Bloglovin matbloggsentralen_logo1

Kategorier

Arkiv

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
hits