Fiken & Mint Frangipane Crostata + Ukens Matblogger på Godt.no!

I dag har jeg gjort noe jeg ikke har gjort før. Jeg har bakt Crostata!

Jeg har også brukt (og spist) fiken for første gang. Pluss at det har vært sol. Oooog jeg har fått en liten artikkel i VG med denne oppskriften på veganske påskemuffins. It’s been an exciting day for me!

Artikkelen er forresten også på Godt.no hvor jeg er ukens matblogger. Hurra! Litt selvskryt må være lov 🙂

Over til crostataen! Den ble ikke helt som den skulle for å si det sånn… Egentlig skal en crostata ha ganske tydelige kanter og et rustikt preg. Bare se hvor fin den var før den ble satt i ovnen!

Etter steking derimot… Denne har vel strengt tatt ingen tydelige kanter, men det rustikke preget greide jeg i det minste å få formidlet! Fyllet begynte faktisk å renne ut allerede de første ti minuttene i ovnen, men heldigvis greide den å redde seg inn og holde det meste av fyllet inni! Smaken var ivertfall veldig god!

Denne oppskriften er en litt forandret versjon av denne oppskriften. Om du lurer på hvordan en crostata egentlig skal se ut anbefaler jeg å ta en titt. Det er en blogg jeg selv nettopp har oppdaget, men noen av dere visste kanskje om den fra før av? Jeg henter vertfall veldig mye inspirasjon fra andre blogger, og blir alltid glad når jeg finner noe som inspirerer!

Dette er da altså en crostata fylt med mandelfyll (frangipane), toppet med fiken som blir varme og søte under steking, spekket med et par mint blader for en dypere sødme, og servert med friske fikner og pisket kremfløte med lønnesirup. Nam!

Du trenger:

Pâte Brisée ll (Crostata Deig):

140 gram siktet hvetemel

15 gram hvitt sukker

1/2 ts salt

128 gram kaldt smør uten salt

1 eggeplomme

30 ml kald melk

Frangipane (Mandelfyll):

56 gram mykt smør

50 gram hvitt sukker

50 gram malte mandler

1 egg

2 ts siktet hvetemel

1/2 ss vaniljeekstrakt

1 klype salt

Topping:

9 + 2 modne fikner (9 til fyll og 2 til pynt)

1 dl appelsinjuice

1 ss lønnesirup

5-6 friske mint blader

Pensling:

1 egg 

1 ts brunt sukker

1 squeeze appelsinjuice

1 ts hvitt sukker (til strø)

 

Deig:

Visp sammen mel, sukker og salt.

Kutt kaldt smør i kuber og smuldre sammen til du får biter av smør på størrelse med valnøtter i melet.

I en kopp pisker du fort sammen melk og eggeplomme og heller i melblandingen.

Miks til alt såvidt henger sammen.

På en ren overflate legger du deigen din og samler den med hendene. Form den til en sammenhengende haug som fremdeles har tydelige striper av smør. Du skal med andre ord ikke elte deigen, bare samle den.

Deretter kler du den med plastfilm, trykker den litt ned og lar den hvile i kjøleskapet minimum 4 timer, gjerne over natten.

Frangipane:

Miks smør og sukker hvitt.

Tilsett så de malte mandlene og miks i ett minutt.

Tilsett egg, så mel, vanilje og salt. Miks på lav hastighet.

Sett til side.

Topping:

I en bolle heller du appelsinjuice og lønnesirup.

Del så de 9 fiknene som skal stekes i fire like store deler hver og vend dem i juiceblandingen.

La dem ligge til du skal bruke dem.

Utbaking og sammensetting:

Dryss mel på en ren overflate og kjevle ut deigen din til en rund lefse på 25 cm i diameter.

Hell frangipane i midten, men la ca. 5 cm være som kant rundt.

Plassér fikenbitene på frangipane-fyllet og brett sidene av deigen opp og over siden av fyllet. Det skal være et “hull” på toppen hvor fiken stikker ut.

Stikk mint blader ned mellom fiknene og sett crostataen i kjøleskapet i 30-60 minutter.

Pensling, steking og avkjøling:

I en kopp blander du sammen egg, brunt sukker og appelsinjuice til pensling.

Pensle sidene av crostataen (bare deigen) og strø over hvitt sukker.

Legg crostataen på en stekeplate dekket med bakepapir.

Stek på 180 grader i ca. 1 time.

Avkjøl på stekeplaten i 1 time.

Server med friske fikner, mint blader, pisket krem og et dryss lønnesirup!

 

 #crostata #bakst #påskebakst #påske #vår #sommer #fiken #mint #franskbakst #pai #terte #lønnesirup #krem #mat #dessert #lørdagskos #helgekos #matbloggsentralen #matblogg #bakeblogg #dessertblogg #godtno 

2 kommentarer
    1. Wow! !! En dag jeg har tid til å kose meg på kjøkkenet så er det en oppskrift fra din blogg som skal prøves! Og dersom du har gjort noe som fortjener skryt, så skal du skryte! Sånn er det bare, for flink, det er du! 😀

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg