Produkttest: Møllerens 5 Korn Eltefritt Brød!

Produktet i dette innlegget er sponset.

Jeg har vært så heldig å fått tilsendt en spennende nyhet fra Møllerens, nemlig eltefritt brød!

Dette er en av de to nyhetene Møllerens kommer med på vårlanseringen om en kort uke, og miksen skal være i butikken fra 16. februar.

Eltefritt brød er et brød du ikke trenger å kna og elte, men som du bare kan røre sammen og la stå og godgjøre seg til det skal stekes, og da gjerne i en jernkjele i ovnen. Det høres kanskje litt rart ut å steke brød i en kjele, men det er jo i grunn bare som en stor form, så vi prøver!

Her ser du pakken:


Litt kjedelig med grått kanskje? Men brødet på forsiden er nydelig og jeg liker at det står tydelig hvor grovt brødet er og hva man trenger i tillegg til miksen.

Førsteinntrykket var noe sånt som : “Oi, dette var mye mel!” Jeg hadde av en eller annen grunn forventet meg et litt mindre brød, men mixen består jo faktisk av en hel kilo mel ( både hvetemel og fullkornshvete), iblandet masse gode frø og gryn, deriblant linfrø, solsikkekjerner, sesamfrø og havregryn. For de som er kjent med grovhetsskalaen som de fleste brød er merket med nå for tiden, scorer den 45%, altså Halvgrovt.

Fremgangsmåten her var i utgangspunktet enkel. Mix inn 9 dl kaldt vann og 1 ts tørrgjær og rør sammen. La deigen stå tildekket i romtemperatur i 12 til 18 timer (lenge!). Den lange hevetiden kommer av at miksen er basert på surdeig, og det gjør somregel mye for smaken!

Deretter blir det litt mer knotete. Du skal du først varme en jerngryte med lokk, i ovnen på 250 grader. Så skal du ha litt mel i bunnen av gryten, overføre deigen til gryten, sette på lokket, sette gryten i bunn av ovnen, senke varmen til 220 grader og steke brødet i 40 minutter. Så skal du ta lokket av og steke i ytterligere 20 minutter, før du avkjøler brødet på rist. PUH! Her gjelder det å lese bruksanvisningen godt før man setter i gang, med andre ord!

Det er også nevnt en fremgangsmåte nummer to, hvor man bruker dobbelt så mye tørrgjær, rører sammen deigen, lar den heve i en time, rører igjen, hever en time til og så steker på samme måte som fremgangsmåte nummer en. Jeg tenker at dette antakeligvis er en litt mer praktisk måte å gjøre det på. 12-18 timer heving er da veldig lenge for en miks?

Heldigvis står det også tips til fremgangsmåte med vanlige brødformer, hvor du bare trenger å varme ovnen til 250 grader, ha deigen i to brødformer, sette ned varmen til 220 og steke i 45 minutter. Adskillig lettere vil jeg si! Men hva er greia med at ovnen først skal varmes til 250 grader og så settes ned til 220 når du setter inn brødene?

For denne testen brukte jeg fremgangsmåte nummer én, den lengste, og jeg benyttet en jerngryte til steking. Når jeg først skal teste, så ville jeg jo gjøre det på den måten som fremsto som anbefalt på pakken. Jeg kan derfor ikke uttale meg om hvordan produktet ender opp etter fremgangsmåte nummer to, det kan hende at det er vel så bra som den første!

Jeg kan ærlig innrømme at jeg var skeptisk. Dels på grunn av den lange hevetiden, dels på grunn av den kronglete stekemåten.

Men så fylte duften av nystekt brød hele kjøkkenet og stua… og for en duft! Til og med bikkja satt seg opp og begynte å sniffe litt rundt i luften. Og for et nydelig rustikk utseende!

Smaken var mild, men god, og fyldig på samme tid. Det er masse smakfulle frø godt spredt rundt i hele brødet, som bidrar til fyldigheten, og en nydelig tykk, sprø og chewy skorpe. Den skorpen, altså! Og plutselig var jeg ikke så skeptisk til å steke brød i gryte! Man trenger faktisk ikke smøre gryten før steking heller, bare ha litt mel i bunnen og så får du et brød med sprø skorpe rundt hele, som løsner lett fra gryta og lar seg velte over på rist.

Jeg prøvde dette brødet, med litt salt smør, til en rykende varm lapskaus. Og det var virkelig godt! 

Mitt råd? Lag dette brødet i helgen, hvor du har god tid og kan la brødet heve vel og lenge før du steker brødet med full fokus på de forskjellige stegene. Les instruksjonene godt før du starter, så virker ikke fremgangsmåten så komplisert lenger!

En morsom detalj, som jeg har dobbeltsjekket, er at dette brødet ikke inneholder noen form for animalske produkter! Det er med andre ord vegansk og perfekt for deg som ikke tåler for eksempel melk eller egg. Allergivennlig er jo alltid et stort pluss i min bok, selv om jeg ikke har noen allergier selv! Det betyr at du kan lage dette brødet til en litt større anledning enn hverdags, og være sikker på at alle tåler det! Bortsett fra de med glutenallergi selvfølgelig.

Gjennkjøp: Ja. Men da til en spesiell anledning, ikke til hverdags, på grunn av hvor lang tid man faktisk bruker og alt knotet med varme og gryte og lokk og jeg vet ikke hva.. Smak og konsistens var like vel så god at jeg ikke ble helt avskrekket!

#produkttest #grytebrød #møllerens #matbloggsentralen #matblogg #bakeblogg #gjærbakst #gjennkjøp #vegan #vegansk #surdeig

4 kommentarer
    1. Thea: Hei Thea! Jeg er ikke sponset av Møllerens 🙂 De sender meg noen ganger produkter til testing, om det kommer nyheter, eller et oppdatert produkt, men jeg har ingen offisiell avtale med Møllerens 🙂

    2. Når jeg fikk svar på mailen jeg sendte de om de kunne sponse meg så skrev de at jeg kunne få prøve nyheter sånn som du, men jeg har ikke hørt noe mer.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg