Jordbærsirup med vanilje og rørte jordbær/syltetøy med vanilje!

I dag skal jeg skrive om noe jeg aldri har laget før nå, nemlig jordbærsirup og rørte bær.

Egentlig var planen å bare lage jordbærsirup, men etterhvert så skjønte jeg jo at jeg kunne slå to fluer i en smekk og lage både sirup og syltetøy på samme tid, i og med at jeg skulle sile sirupen før den ble satt på glass, så laget syltetøyet seg selv.

Dette var mye mer tidkrevende enn jeg først trodde, men nå i ettertid ser jeg at jeg like godt kunne ha latt kjelen stå og puttre for seg selv mens jeg gjorde noe annet, så egentlig er dette en veldig enkel ting å lage, og når du er ferdig har du sirup du kan bruke i milkshake, på is, på vaffler, lapper, french toast eller i smørkrem (som jeg skal gjøre snart).

Det finnes sikkert massevis av oppskrifter der ute på hvordan man skal lage jordbærsirup, men jeg tok utgangspunkt i denne http://addapinch.com/cooking/2013/02/21/strawberry-syrup-recipe/#.Ufeg5Y3gRrV

I og med at jeg aldri hadde gjort dette før var det greit å ha noe å jobbe ut ifra, i tillegg så allierte jeg meg med mamma, hun kan alt sånt.

Jeg gjorde like vel noen forandringer underveis. De er som følger:

  1. Jeg ble litt ivrig på jordbærkuttingen og brukte 2 1/2 istedenfor 2 kopper med jordbær.
  2. Jeg kokte jordbærne mye lenger enn det sto, fordi jeg ikke var fornøyd med hverken konsistens eller intensitet av smak etter kun 10 minutter.
  3. Jeg la til vaniljepulver.
  4. Jeg kjørte ikke jordbærmassen i blender da den var ferdig, men skilte heller massen og sirupen fra hverandre.

Oppskrift og fremgangsmåte jeg brukte blir da:

2 1/2 cup jordbær (6 dl)

1/2 cup sukker (125 gram)

1/2 cup vann (1,25 dl)

1/2 ts vaniljepulver

Mål opp sukker og vann, og hell i en kjele.

Rens og kutt jordbærene i passe store biter. Jeg delte de små i to og de store i fire. Plasser jordbærene i kjelen sammen med vann og sukker.

Kok opp og skru ned varmen så blandingen kan stå og puttre i ca. 1 time, eller til den er minst halvert, og væsken er tykkere. Jeg kokte blandingen min i 1 time og ett kvarter, da var den ca 1/2 – 1/3 av hva den var, og væsken hadde sirupskonsistens.

Sett en sil over en bolle og sil innholdet av kjelen. Gjerne to ganger. Jeg silte bare en gang og da fikk jeg et lite lag med “grums” på toppen. Det har ingen ting å si for smaken, men om du vil ha en sirup som er helt glatt så sil i vei.

Overfør sirupen til en flaske eller et norgesglass, og de rørte bærene i et glass for seg selv.

Pass på at det ikke er noe sirup eller bærrester rundt kanten av glasset, da blir det lett mugg.

Jordbærsirupen er øverst og de rørte bærene er nederst. Ser du hvordan sirupen er mye mørkere enn bærene?

De søte norgesglassene i forskjellige størelser er kjøpt på Kremmerhuset, og klistremerket er kjøpt på Glitter. Begge butikkene finner du på Sandvika Storsenter.

 

 

#vegan #vegansk #vegansyltetøy #jordbærsirup #vanilje #jordbær #sommer #jordbærsyltetøy #hjemmelaget #hjemmelagetsyltetøy #sytetøy #sirup #hjemmelaget #mat

Devil’s Food 4 Layer Cake!

Denne kaken har en liten historie.

For ca. 5 år siden så var dette den første kaken jeg laget helt selv, og også den første kaken jeg laget fra www.passion4baking.com. Dette var kaken som fikk meg til å oppdage Passion 4 baking, og alle oppskriftene der, og nå 5 år senere følger jeg fremdeles den bloggen. Jeg er så imponert over hvor stort hele Passion4Baking konseptet er blitt, hvor hardt Manuela jobber og påfølgende hvor vellykket både siden og bakeserien er blitt, det er ganske utrolig. Jeg har faktisk møtt Manuela et par ganger og hun er en av de søteste menneskene jeg har møtt. Hun er alltid smilende og inkluderende, og enda mer imponerende, hun husker folk hun har møtt for flere år siden! 

Anyway, tilbake til kaken. Første gang jeg laget den ble den.. skikkelig misslykket. Rett og slett misslykket haha! Altså den smakte kjempegodt, MEN den så ikke ut i måneskinn… Lagene ble skeive og smuldret fra hverandre, og frostingen ville ikke bli stiv.. og helt siden da har jeg tenkt at jeg vil lage den på nytt og gjøre det virkelig bra denne gangen!

Her er den første gangen jeg laget den:

Dette var forresten også kaken jeg og en veninne satt oppe hele natten og spiste fra fatet, med gaffel mens vi så på film. It was awesome, og en av de virkelig gode stundene jeg kan trekke frem fra hukommelsen og smile av når jeg ikke er så glad. 

Spoiler allert, denne gangen ble den så mye finere og jeg er så stolt akkurat nå for at jeg fikk det til som jeg ville!

Oppskriften er som sagt fra www.passion4baking.com, mer spesifikt: http://www.passionforbaking.com/blog/2010/03/08/devils-food-cake/.

Til kakedeigen trenger du:

200 gram smør (jeg bruker Bremykt, som alltid)

3 dl sukker

3 egg

5 dl mel (Økologisk)

1 dl kakao pulver (jeg brukte Regia mørk bakekakao)

2 dl vann

1 ts bakepulver

2 ts vaniljesukker

1 ts natron

1 ts salt

1 dl rømme (Jeg brukte økologisk lettrømme)


Til frostingen trenger du:

500 gram mørk sjokolade (Jeg brukte Freia Dronningsjokolade)

1 dl kremfløte

150 gram smør (Bremykt)

For å lage kakedeigen starter du med å mikse smør og sukker med en elektrisk mikser i fem minutter. Jeg må si at nå som jeg baker i den varmen her, så er det en completely different ballgame. Har aldri fått den fargen og konsistensen jeg fikk på smør og sukker miks som jeg fikk nå, kritthvit og fluffy som en freakkin’ sky. Måtte bare vise det.

Deretter tilsetter du eggene og mikser sammen med smør og sukkerskyen. 

Til egg/smør/sukker-blandingen tilsetter du en blanding av mel, salt, vaniljesukker, bakepulver og natron som du har blandet og siktet. Gjør dette med slikkepott.

Varm vannet og bland sammen med kakaoen. Avkjøl litt og bland i resten av deigen med rømmen, også med slikkepott.

Jeg fikk ikke deigen helt glatt, så det endte opp med noen hvite prikker i den ferdige kaken. Utseendemessig er ikke det så heldig, men smaksmessig har det absolutt ingen ting å si.

Smør formene du vil bruke med smør.

Jeg brukte to små former fordi jeg ville ha en ekstra høy kake, og fordelte like mye deig i hver form, og stekte på 175 grader i ca. 40-45 minutter.

La avkjøle i formen i rundt 10 minutter før du tar ut av formen og lar avkjøle på rist til kaken er fullstendig kald. Although, i denne varmen er kald mer romtemperatur enn noe annet.

Mens kakene kjøler seg kan du lage frostingen, denne skal også avkjøles før den piskes.

For å lage frostingen deler du opp sjokoladeplatene dine og smelter enten over vannbad eller rett i en kjele på veldig lav varme sammen med fløten og smøret, til du har en glatt masse.

Avkjøl litt i kjøleskapet, men ikke så lenge at massen blir hard. Om massen er for hard til å fluffe opp så kan du sette den i mikrobølgeovnen i et par sekunder, IKKE lenge.

Deretter mikser du med en håndmikser og smører på kaken lagvis, og avslutter med å bre krem over hele utsiden av kaken. Jeg pyntet med en morell, men man kan pynte med hva man vil. Eventuelt kan du legge frostingen i en sprøytepose og pynte med fancy roser, swirls eller hva enn du måtte komme på.

Dette er en mektig kake som tar litt tid og effort, men fy flate så verdt det!

 

#devilsfood #devilsfoodcake #layercake #chocolateganache #ganache #sjokolade #lovemanuela #passion4baking #sommer #summerbaking #sommerbakst #sjokoladekake #festkake #mat #bakst #chocolatefrosting #sjokoladekrem

Dogsicles!

Som de som kjenner meg vet er jeg en relativt entusiastisk hundeeier… Jeg greier nesten ikke å gå i butikken uten å plukke opp en godbit, en leke, eller et eller annet til vesla mi. Vesla er forøvrig en alaska husky og ikke fullt så liten som jeg liker å fårestille meg.

Når det nå er blitt ordentlig sommer med påfølgende varmt vær ligger hun som oftest og peser i hagen og jeg har lurt på hvordan jeg skal få kjølt henne litt ned. Hun er nemlig ikke så flink til å gjøre det selv. Opp til i fjor så drakk hun nesten ikke en gang, og hun la seg somregel midt i solsteika og slepte seg kun inn i skyggen om jeg gjorde det samme. Så da kom jeg på Dogsicles! 

Dogsicles er såre enkelt å lage og veldig gøy for din firbente venn, samtidig som det avkjøler dem. De kan slikke på den, leke med den, gnage, dytte, skli og jage den bortover plattingen eller hvor du måtte velge å gi dem godbiten. For å lage disse trenger du i bunn og grunn bare fire ting: En form for godbit, vann, en form for form og en fryser.

Da jeg laget Dogsicles brukte jeg Doko, som jeg vet mange hunder er glad i. Disse vil løse seg opp litt i vannet, men ikke helt, så det blir både små og store biter i “isen”. Eventuelt kan du også bruke vom, leverpostei, dentastix, brødbiter, hva som helst hunden din liker.

Dette gjør du:

Finn en passende beholder, jeg brukte en zip-lock pose, en gammel potetsalat boks, og en saft-is form. Putt godbiter i formen og fyll på med vann, sett i fryseren en time eller to og Voila: Dogsicles!

Vil du lage en jevnere is med smak over det hele er det lurt å løse opp godbit-emnet i vannet før du fyller formene, så får hele isen smak.

Sitter “isen” fast i formen er det bare å skylle med litt varmt vann så sklir den vanligvis rett ut. 

Det er også lurt å ikke lage “isen” for stor, da det ofte kan bli litt for kaldt å holde fast på en isklump mens man prøver å tygge seg frem til godbiten inni. Spesielt små hunder kan lett få frossne labber og tær, noe som er ganske ubehagelig for dem.


Litt skeptisk i begynnelsen…


Men så var det greit 🙂

 

 

#dogsicles #pettreats #dogtreats #hund #husky #lovedogs #kjæledyr #sommer #hundeis #hundekjeks #hundegodt #sommerhund #mat

Bringebær- og Mandelkake!

Denne kaken skulle egentlig vært med moreller, eller cherries, men i og med at jeg nettop hadde laget noe med moreller så bestemte jeg meg for å bytte dem ut med bringebær. Det var ikke så dumt!

Originaloppskriften finner du her: http://www.bakeorbreak.com/2013/05/almond-cherry-cake/

Jeg gjorde et par forandringer, som vanlig, can’t leave well enough alone. Jeg byttet som sagt ut cherries med bringebær, og la til karamell essens og litt lønnesirup. I tillegg så bakte jeg kaken i en mindre form enn det som var annvist fordi jeg syns høye kaker ofte er penere, og kaken på bildene var veldig flat syns jeg… Siden kaken ble tykkere/høyere ble også steketiden litt lenger, omtrent 10-15 minutter lengre enn annvist.

Oh, jeg var så lei av å måtte regne om fra cups til desiliter (jeg bruker nesten bare amerikanske oppskrifter), så jeg har gått til innkjøp av de søteste målekoppene! De er i cups, så da blir det mye lettere.

Anywho, videre til oppskriften!

Du trenger:

1 cup hvetemel (jeg bruker økologisk)

1/2 ts bakepulver

1/2 ts salt (kan antakeligvis sløyfes om man bruker saltet smør)

1/2 cup mykt smør (jeg bruker som vanlig Bremykt)

3/4 cup vanlig hvitt sukker

3 store egg

1/2 ts mandel essens

1/2 ts karamell essens

1 pakke ferske bringebær

1/2 cup skivede mandler

3-4 ss lønnesirup

Du gjør:

Sett ovnen på 350 grader Fahrenheit, dvs. nøyaktig 176,7 grader celsius. Jeg satt ovnen min på 175 grader celsius og det gikk helt fint, ingen nøyaktighet over det. Smør en springform og sett til side.

I en liten bolle blander du sammen mel, bakepulver og eventuelt salt. Sett til side.

I en større bolle mikser du smør og sukker til det er fluffy. Miks inn ett og ett egg, og deretter essensene.

Hell i melblandingen litt og litt og miks godt. Fordel i dem smurte formen. Putt bringebærene over deigen i ønsket formasjon. Du trenger egentlig ikke å gjøre det spesielt pent, bare hell dem på om du ikke har tålmodighet til å putte dem på en og en.

Strø deretter over de skivede mandlene og stek i 45- 60 minutter, alt ettersom hvilken form du bruker. Du vil se at deigen får en gylden farge, og er fast når du rører på formen, når den er klar.

Ta ut og hell lønnesirupen over den varme kaken. Lønnesirupen vil trekke inn i kaken.

La avkjøle i ca. 10 minutter og server.

Denne kaken er ganske fast men har samtidig veldig lett for å trekke til seg all fuktighet man legger til. Den passer derfor veldig godt som kake til kaffen, med en eller annen form for saus, krem eller is.


Lag den og vis meg bilder!

 

#sommerkake #bringebærkake #mandelkake #festkake #kake #sommer #sommerbakst #summerbaking #kaffekake #17mai #søttendemai #bakst #mat

Jeg er blitt medlem av Matbloggsentralen.no!

Hurra!

Jeg er nå blitt medlem av http://matbloggsentralen.no/!

Har fremdeles ikke funnet ut hvordan jeg kan få denne knappen til å fungere i blogg-designet men jeg jobber med saken!

 

 

 

#matbloggsentralen #bakeblogg #kakeblogg #mat #dessert