Mine julefavoritter; Oppskriftssamling!

Nå nærmer julen seg med stormskritt, og da tenkte jeg det passet å dele mine favorittoppskrifter som hører sesongen til. Her er det noe for alle, enten du liker sukkerfri snacks, vegansk godteri, småkaker eller en fullstendig over the top krydret sjokoladekake med hvit sjokolade ganache. 

La deg rive med, og prøv ut en ny oppskrift denne julen! Kanskje du til og med finner en ny favoritt 🙂

Finner du ikke noe du liker her kan du også titte litt på de forskjellige kategoriene jeg har i arkivet! Der ligger det blant annet mye mer sukkerfritt eller vegansk, og savner du noe eller har noen spørsmål til oppskriftene er det bare å legge igjen en kommentar! ^^

God førjulstid fra meg til deg!

 

Veganske mandeltrøfler

Pepperkake fudge

Candycane Pikekyss

 

Sjokoladetrøfler med appelsin og vanilje

Sjokoladefudge med pretzels og peanutbutter M&M’s 

Sukkerfri glaserte pecannøtter med kanel

 

Black Cherry Chocolate Shortbread

Årets Julekake; Devil’s food krydret sjokoladekake + hvit sjokolade ganache med appelsin

Ekstra fancy yoghurt candycane parfait med grillet marshmallows

Håper du fant noe du likte!

 

#jul #christmas #christmasinspo #spiseligegaver #mat #dessert #julebakst #matblogg #dessertblogg #bakeblogg #dessert #kake

Chocolate Spice Christmascake + White Chocolate Orange Ganache

Innlegget inneholder sponsede produkter, men er ikke betalt.

Det er veldig koselig med småkaker til jul, men noen ganger trenger man noe litt større. Kanskje til et juleselskap, eller som hoveddessert på en 1.juledags frokost? Og skal man ha en buffet så er det ofte sånn at det er spennende med én hoveddessert, og så flere små rundt. For eksempel en stor kake, eller en stor form med karamellpudding, og så flere små fat med kjeks og konfekt rundt. Dette er den kaken.

Denne kaken smaker som om en sjokoladekake og en krydderkake forelsket seg, flyttet sammen og fikk en baby. En yummy liten foodbaby med hvit sjokoladeganache frosting med hint av appelsin. 

Den er ikke så veldig svær, men den er ganske høy, og inneholder ikke bare 4 nydelige lag med saftig og krydret sjokoladekake, men også en halv kg hvit sjokolade i selve kremen! 

Dette er kaken jeg vil servere når jeg er lei av alle andre julekaker og kjeks, og egentlig bare vil ha sjokolade, men føler at jeg burde jule det til littegrann for gjestenes skyld. Så da blir det et kompromiss mellom min favoritt sjokoladekake; Devil’s Food Cake, og varmende julesmaker som kanel, appelsin, ingefær, nellik og nutmeg. Hva er nutmeg på norsk egentlig? Det er et ord jeg virkelig aldri husker!

Du kan velge å dekorere kaken helt enkel med hvit ganache, eller ta den helt ut og helle over smeltet sjokolade, eller sjokoladesaus. Det er tross alt jul! (snart…) Den er ganske søt når den er helt enkel også, ikke sant? Dette bildet ble tatt mens jeg ventet på at det skulle bli tilstrekkelig med dagslys. Å ta bilder om vinteren er ikke alltid helt enkelt!

Det nusselige lille reinsdyret på toppen av kaken er egentlig et del av et cupcake topper sett fra nettbutikken Honey Oak. Den kommer i en samlepakke med forskjellige julemotiver, hvor det er fire forskjellige design, tre av hvert design; en turkis gave, et rødt reinsdyr, en glad pepperkakemann og en hyggelig dompap. 12 cupcake toppere i alt. Du finner samlepakken HER.

Det fine serviset i tre, med gull og hvitt design finner du HER. Denne pakken består av kniv, gaffel og skje, ti av hver. 30 deler i alt.

 

Krydret Sjokoladkake ( 19 cm X 2* ) :

200 gram smør, romtemperert

270 gram hvitt sukker

310 gram siktet hvetemel, gjerne økologisk

1 ts bakepulver

1 ts natron

1 ts vaniljepulver

1 ts kanel

1 ts malt ingefær

1 ts hjemmelagt Chai Spice ( eventuelt 1 ts pepperkakekrydder)

3 egg, str. L, romtemperert

1 dl bakekakao, mørk usøtet

2 dl kokende vann

200 gram lettrømme, romtemperert

 

Hvit sjokoladeganache frosting m/ appelsin:

500 gram hvit sjokolade 

150 gram ekte smør

1 dl kremfløte

2 ts Orange Vanilla Sugar ( eventuelt 1/2 ts revet appelsinskall og 1/2 ts vaniljepulver)

 

Du gjør

Kakebunner:

Pisk smør og sukker med en elektrisk mikser i ca. fem minutter, til blandingen blir hvit og luftig.

Sikt sammen mel, bakepulver, natron, salt, vaniljepulver, kanel, malt ingefær og chai spice. Sett til side.

Tilsett eggene i smørblandingen, og rør godt.

Ha i melblandingen og rør godt.

Varm vannet og bland sammen med kakaoen. Avkjøl litt og bland i resten av deigen.

Rør inn rømmen.

Smør formene du vil bruke med smør og mel. Jeg brukte to former á 19 cm.

Stek midt i ovnen på 175 grader, i ca. 50 minutter, eller til en prøvepinne kommer ut uten deig.

La avkjøle i formen i rundt 10 minutter før du tar ut av formen og lar avkjøle på rist til kaken er fullstendig kald/romtemperert.

Sett gjerne kakene i kjøleskapet mens du lager kremene, da blir de fastere og lettere å dele.

Du kan også lage kakebunnene dagen før, pakke dem inn i plastfilm og la dem hvile i kjøleskapet over natten.

 

Ganache Frosting:

Grovhakk sjokoladen og legg bitene i en stor bolle som tåler varme.

Ha kremfløte, appelsinsukker (eventuelt appelsinskall og vanilje) og smør i en tykkbunnet kjele og varm opp til kokepunktet. Visp sammen til en jevn røre.

Hell fløteblandingen over sjokoladen og la stå i ca. 30 sekunder.

Visp sammen fløteblandingen og sjokoladen til du får en glatt røre.

La røren avkjøles helt og ha over i en bolle som kan stå i kjøleskapet i ca. 30 minutter, eller til blandingen er fast, men fremdeles så myk at den kan piskes.

Eventuelt kan den stå i kjøleskapet natten over og stå på kjøkkenbenken og bli romtemperert før du pisker den.

Når du skal froste kaken pisker du kremen på høy hastighet i ca. 3 minutter, eller til den er luftig og hvit. Blandingen kommer til å være lyst gul før den piskes.

Montéring:

Skjær hver kakebunn i to med en stor skarp kniv.

Legg en bunn på et kakefat og fordél 3 scoops frosting over bunnen. Jeg liker å bruke en iskremscooper for å sørge for at jeg får like mye frosting mellom hvert lag. Repeter med alle kakebunnene du har.

Bre et tynt lag av frostingen rundt kaken, og sett i kjøleskapet i minst en time. Dette for at kaken skal sette seg, bli fastere og for at du ikke skal få smuler i det ytterste laget med krem, når du pynter kaken ferdig. Et såkalt “crumb coat”.

Ta kaken ut av kjøleskapet og dekk med et tykt lag frosting både rundt og på toppen av kaken.

Pynt toppen av kaken med kanelstenger, cupcaketoppers og kongler. Det går faktisk ann å lage kongler av sjokolade og skivede mandler også om du ønsker det.

For det lille ekstra kan du ringle sjokoladesaus eller smeltet mørk sjokolade rundt kanten av kaken.

Oppbevar kaken i kjøleskapet til servering.

Vær klar over at dette er en krem som blir veldig veldig fast i kjøleskapet. Samme med kakebunnene, de blir veldig faste. Så om du ønsker en mykere kake med mykere krem anbefaler jeg å la den stå i romtemperatur i 30-60 minutter før servering.

 

 

 *Avhengig av hvor dype former du har kan det hende du får noe kakerøre til overs. Kakeformene skal fylles 3/4 opp før de stekes. Har du mer deig igjen kan de fylles i muffinsformer og stekes separat. Eventuelt kan du fordele røren i tre former og lage en kake med to ekstra lag, men da må du også lage en halv porsjon ekstra av ganachen.

 

#jul #juleinspo #christmasinspo #bakeblogg #kakeblogg #dessertblogg #kake #sjokolade #sjokoladekake #dessert #julebakst #ganache #appelsin

Black Cherry Chocolate Shortbread Cookies!

English instructions at the bottom!

Innlegget inneholder sponsede produkter, men er ikke betalt.

Jeg tror jeg har sagt det før, men det er nesten litt ironisk at jeg begynte å blogge om bakst. Jeg hater nemlig å få ting på hendene, og da spesielt mel. Det er derfor jeg sjeldent lager noe jeg enten må elte eller kjevle. Og også derfor jeg alltid lager bolledeiger og sånt med kjøkkenmaskina. 

Men nå har jeg altså kjevlet! 

Det var så mye bilder på Instagram av pepperkaker og folk som kjevlet og stakk ut kjeks at jeg nesten ble litt misunnelig. Det så så koselig ut! Men i og med at jeg ikke er så begeistret for pepperkaker, og egentlig bare syns det er gøy å stikke ut former og pynte, så smalt jeg sammen en oppskrift på shortbread, en kjeks som har mye av de samme bakeegenskapene som pepperkaker. Da kunne jeg nemlig stikke ut i fine former og pynte så mye jeg ville, i tillegg til at jeg fikk en kjeks jeg faktisk hadde lyst å spise. Win-win!

Pepperkake-smaken byttet jeg ut med sjokolade og svarte kirsebær, noe som gir en rund og søt smak, med hint av frukt. Nam! Og det er enkelt å variere smakene siden jeg bruker fruktsyltetøy i selve deigen. Jeg brukte DETTE syltetøyet fra St. Dalfour, et merke som ikke benytter seg av kunstige tilsetningsstoffer, fargestoffer eller konserveringsmidler. Det er heller ikke tilsatt noe ekstra sukker i syltetøyet, det er søtet med fruktsaft. Merket er importert av Oluf Lorentzen.

Synes du det er ekstra godt med frukt i kjeksene så kan du faktisk også kjøpe kirsebær på glass og hakke opp litt ekstra til å ha i deigen.

Denne deigen sprer seg ikke når den stekes, men puffer bittelitt opp, ikke mye. 

Til å stikke ut former av deigen kan du bruke pepperkakeformer, scones-utstikkere eller enkelt og greit et glass! Som pynt kan du bruke alt du ville brukt til pepperkaker, eller gjøre som jeg har gjort her, smelte litt mørk sjokolade og ringle over. Det er aldri feil med mer sjokolade. Eventuelt kan du også rulle deigen til en pølse før du legger den i kjøleskapet, og bare skjære av skiver når den skal stekes.

Den fine bake-hyssingen er forresten fra Honey Oak og kommer i flere farger!

Du trenger / You need:

200 gram romtemperert smør / 200 grams unsalted butter at room temperature

100 gram melis / 100 grams icing sugar

300 gram mel / 300 grams plain flour

2 ss bakekakao / 2 tablespoons unsweetened cocoa powder

1/2 ts kanel / 1/2 teaspoon cinnamon

1 eggeplomme str. M-L / 1 eggyolk size. M-L

4 ss Black Cherry syltetøy ( St. Dalfour) / 4 tablespoons black cherry jam

1 ts vaniljeekstrakt / 1 teaspoon vanilla extract

 

 

Du gjør:

Pisk sammen smør og melis.

Sikt sammen mel, kanel og bakekakao.

Rør lett sammen med smørblandingen.

Tilsett eggeplommen og rør godt.

Rør inn syltetøyet og vaniljen.

Ha deigen over på en bakeplate og form til en haug som du trykker litt flat. Eventuelt form til en pølse.

Pakk inn i plastfilm og legg den i kjøleskapet.

La deigen hvile i kjøleskapet i minst 1 time.

Ta deigen ut av kjøleskapet og kjevle deigen på en melet overflate, til deigen er noen cm tykk. Trykk ut former, og legg på en bakepapirkledd stekeplate.

Eventuelt skjær skiver av pølsen som du ruller til kuler og trykker lett flate.

Stek på 180 grader i ca. 9 -12 minutter, avhengig av tykkelse.

Lager du mange om gangen så anbefaler jeg å putte de ferdig utstikkede kjeksene i kjøleskapet mens du steker, og bare ta ut de som skal stekes. Slik sørger du for at deigen ikke blir for varm, og at alle kjeksene blir stekt likt. Det er veldig lett for denne deigen å bli for myk/ varm pga. mengden smør.

Avkjøl helt på rist før du pynter kjeksene med det du måtte ønske. For eksempel melisglasur, non stop, kakestrø, eller som jeg har gjort her, med smeltet sjokolade. Jeg bruker en sprøytepose med en tip med veldig lite hull for å få tynne fine linjer av glasur, men du kan også bruke et kremmerhus av papir om du vet hvordan du lager det. Det gjør nemlig ikke jeg, så jeg bruker alltid de plastikkposene til glasur! Jeg pleier også å støtte den hånden jeg bruker til å pynte på enten bordkanten eller med den andre hånden for å få så jevne striper som mulig.

Oppbevares i lufttett boks, i romtemperatur.

 

English instructions:

In a large mixingbowl, beat together the butter and the icing sugar, untill the mixture has no lumps. Scrape down sides as needed.

In a medium sized bowl, sift together flour, cocoa powder and cinnamon.

Fold the flour mixture into the butter mixture, until just combined.

Add the eggyolk.

Add the vanilla and the jam, mixing until well combined.

If planning to use gingerbread cookie cutters to shape your cookies, shape your dough into a disk and wrap in clingfilm. If planning on making simple “slice and bake” cookies, shape into a log and wrap in clingfilm.

Place the dough in the fridge for atleast 1 hour.

When ready to bake, remove the dough from the fridge and roll out your dough on a floured surface,  a couple of centimeters thick. Cut out shapes with your cookie cutter and place on an oven tray covered in parchment paper. For the cookie dough log, just slice off little disks and place on an oven tray covered in parchment paper.

If the dough seems to soften too much, or get too warm, just pop it back into the fridge until it has set. This assures your cookies will all bake the same, and spread as little as possible. This is also safe to do with cookies that have already been shaped, but not yet been baked.

Put your oventray on the middle rack, and bake at 180 degrees celsius, or 356 degrees Fahrenheit for 9-12 minutes depending on thickness.

Allow cookies to cool completely on a wire rack before decorating.

You may decorate as gingerbread cookies, with royal icing and gummy candies. You can also do as I did, and melt some semi-sweet chocolate for decorating, to get that extra chocolatey goodness going. To get those pretty, thin lines, I use a piping bag fitted with a very narrow tip, and suppert my hand while piping to keep it steady and even.

 

 #shortbread #småkaker #småkjeks #sjokolade #julebakst #bakeblogg #matblogg #dessertblogg #dessert #bakst #jul #christmas #juleinspo