Pasjonsfrukt- og Granateplesnurrer!


Gjærdeigeksperimentet fortsetter, og denne gangen har jeg tatt utgangspunktet i en annen deig, nemlig DENNE fra Mat På Bordet. Den har en helt annen fremgangsmåte enn noen annen grunndeig jeg har sett, og jeg hadde en idé om at det var nettopp fremgangsmåten som her kom til å gjøre deigen optimal for kjevling og forming!

Vi kan vel si det sånn at jeg enda ikke akkurat har teknikken inne enda, så de ble ikke de vakreste bollene, men de ble veldig gode! Spesielt med granateple glasur og litt ekstra granateple frø. Det er forresten saften fra frøene som gir glasuren den nydelige rosa fargen!


I denne oppskriften bruker jeg noe som heter pasjonsfrukt curd. Det er en slags kremet marmelade laget av pasjonsfruktjuice, smør, egg og sukker. Jeg legger ved link til oppskriften på den lenger ned i innlegget, så om du ønsker å lage din egen curd, trykk deg inn på den!

Når det kommer til deigen så skal den hvile 1-2 timer i kjøleskapet rett etter den er eltet sammen, før den formes, og deles opp i emner, som så skal hvile 30-60 minutter før steking. Den kan også hvile så mye som over natten før forming.

Min deig hvilte en time i kjøleskapet før forming, og så en time til etter jeg hadde laget snurrene.

 

Ingredienser

Ca. 12-14 store boller

Bolledeig:

400 gram hvetemel

1/2 ts kanel

1/2 ts kardemomme

60 gram hvitt sukker

2 dl kald melk, jeg brukte lettmelk

20 gram fersk gjær

1 egg

100 gram smør, kaldt

Fyll:

150 gram pasjonsfrukt curd*

180 gram granateple kjerner

Glasur:

250 gram melis

3-4 ss granateple saft

 

Instruksjoner

Bolledeig:

Rør ut gjæren i den kalde melken.

Pisk så inn egget.

I en stor bolle blander du mel, kanel, kardemomme og sukker.

Ha melkeblandingen i melblandingen og elt til en smidig deig.

Skjær smøret i mindre biter, og elt inn til en litt klissete deig.

Samle deigen, du kan bruke litt mel, og legg den i en plastpose, eller en bakebolle med lokk.

Sett i kjøleskapet i 1-2 timer. Min sto i 1 time.

Kjevle ut deigen til en stor avlang firkant og smør over halvparten av pasjonsfrukt curden.

Brett to av sidene inn mot midten, og kjevle over så fyllet festes og deigen henger sammen igjen.

Smør over resten av pasjonsfruktcurden, strø over granateple frøene og brett inn på samme måte som sist. Kjevle igjen.

Skjær striper av deigen, tvinn dem, og knyt dem. For en bedre forklaring med steg for steg bilder, gå inn på linken lengre opp i innlegget.

Sett bollene på ett brett kledd med bakepapir, 6 boller per brett,dekk over med plastfilm eller et håndkle og sett til å etterheve på et lunt sted i en time.

Stek midt i ovnen på 180 grader, i ca. 20-25 minutter, til bollene er gylne og faste.

Glasur:

Om du ønsker glasur kan du røre ut 250 gram melis med 3-4 ss granateple saft. Du kan også bruke appelsinjuice eller annen fruktjuice, men vil da ikke få samme farge som på bildene.

Justér mengde melis og saft til ønsket tykkelse på glasuren, og ringle over bollene når de er kalde.

Oppbevar bollene i en luftett boks, eller pakket i plastfolie. De kan godt stå på kjøkkenbenken, men jeg innbiller meg at de holder seg lenger i kjøleskapet.

*Har du ikke lyst å lage din egen pasjonsfrukt curd kan du godt kjøpe curd på butikken. Det er noe store matvarebutikker har begynt å ta inn i det siste. Prøv gjerne med en sitron curd, og bland ut med 1 ts vaniljefrø! Eventuelt kan du bruke en marmelade med tropiske smaker som mango, kokos, lime eller ananas. Det passer godt til granateple frøene.

 

#gjærbakst #snurrer #boller #granateple #pasjonsfrukt #matblogg #dessertblogg #mat #dessert #bakst #vanilje

BolleSnurrer med fersken – og aprikosmarmelade og mandler!

Vi har alle forskjellige ting vi føler vi er gode på, og kanskje enda mer ting vi føler vi ikke er gode på! For meg er en av de tingene jeg ikke føler jeg er god på gjærbakst. Så det er noe jeg gjerne unngår å lage.. men det gjør jo ikke akkurat at jeg blir bedre på det! Så da tenkte jeg at jeg skulle hoppe i det og sette en gjærdeig eller ti, kanskje jeg til og med etterhvert kan føle at jeg er skikkelig god på det? Vi prøver!

Jeg hadde lyst å lage noe kanelsnurr-aktig, bare uten det klassiske kanelfyllet, og kanskje med noe litt mer fruktig. Valget falt på aprikosmarmelade, og i og med at mandler er utrolig godt sammen med stenfrukter så tenkte jeg, hvorfor ikke? Ekstra gode blir mandlene når de får litt farge i ovnen, så da passet det perfekt å strø litt skivede mandler over bollene før steking. 


 

Har du lyst å kose deg ekstra mye så kan du strø litt mørke sjokoladebiter over aprikosmarmeladen før du deler opp bollene og steker dem. Nam!

Grunnoppskriften jeg har brukt er DENNE fra krem.no, med et par bittesmå forandringer, jeg ville tro denne deigen passer til det meste av søt gjærbakst, så her er det bare å bruke fantasien som jeg har gjort her med aprikosmarmeladen.

Et lite notat angående deigen: den blir utrolig myk og luftig, som også resulterer i veldig myke og luftige boller, men det betyr også at du må være litt bestemt når du jobber med den. For eksempel kan det hende at du må pakke den litt ekstra godt sammen når du ruller inn fyllet, og bruk en skarp kniv når du skjærer av emner til bollene slik at de blir minst mulig squished og bevarer mest mulig av fyllet på innsiden.

Synes du det blir litt vel mye av fyllet som tyter ut, så er det bare å spre det over toppen av bollene før steking.

Ingredienser

Ca. 15 store boller

Bolledeig:

500 gram hvetemel

100 gram hvitt sukker

25 gram fersk gjær for søt gjærbakst

3 dl melk, romtemperert

75 gram smør, kuttet i biter, romtemperert

1 ts kardemomme

1 ts kanel

1/4 ts vaniljepulver

1 egg

1 egg eller litt melk/vann til pensling, romtemperert

Fyll:

380 gram fersken- og aprikosmarmelade ( Jeg brukte Lerum)

1/2 ts vaniljepulver

1/2 ts kanel

1 neve skivede mandler, til å strø på toppen

 

Du gjør

Fyll:

Ha marmeladen i en bolle og tilsett kanel og vanilje.

Rør godt, og sett til side. Den må gjerne stå i romtemperatur, men bruk lokk eller dekk over med plastfilm om den skal stå lenge før bruk.

Bolledeig:

Mål opp mel, sukker, kardemomme, kanel og vanilje og bland lett sammen.

Smuldre i gjæren.

Tilsett melk og ett egg, og elt sammen i ca. 6 minutter med kjøkkenmaskin.

Tilsett smøret og elt i 6 minutter til.

Dekk bollen med plastfilm og sett til å heve et lunt sted, minst en time, eller til deigen har doblet i størrelse.

Kjevle ut deigen og spre fyllet over.

Rull sammen til en pølse og del i emner som du setter på en bakepapirkledd bakeplate og dekker med plastfilm. La bollene etterheve i ca. 30-50 minutter.

Pensle med egg og strø over skivede mandler. Stek så bollene midt i ovnen i ca.10 minutter på 220 grader.

Produkttest: Brookies fra Møllerens!

Produktet i dette innlegget er tilsendt, men innlegget er ikke betalt.

Nå er det endelig produkttest -sesong igjen, og jeg har vært så heldig å få tilsendt denne nye bakemiksen fra Møllerens! Jeg elsker når det kommer overraskelser i posten, og denne var ekstra hyggelig. Her har nemlig Møllerens satset på noe litt utenfor det de pleier, og laget en miks for det amerikanske bakverket “Brookies”, en sammensmelting av Brownies og Cookies.

Absolutt tommel opp til Mølllerens for å komme med noe helt nytt!

Møllerens oppgir selv at de med dette produktet henvender seg til: “Unge voksne og barnefamilier som bruker kakemikser fordi det gjør det enkelt å bake og gir et godt resultat hver gang”. Tilfeldigvis så er jeg en ung voksen, så her skal det testes!

Pakken består av to poser, én med browniemiks, og én med cookiemiks som også inneholder sjokoladedråper. Dessuten er det også 12 muffinspapir som skal brukes til steking.

Fremgangsmåten er enkel, du blander de respektive posene med en liten mengde vann/olje/smeltet smør og fordeler i formene. Jeg syntes det var litt snodig at kjeks “deigen” ble omtrent like rennende som brownie røren. Vanligvis skal jo kjeks deig være ganske tykk, og kunne formes, men la gå.

Deretter steker du brookiene i ca. 20 minutter og avkjøler.

Jeg hadde virkelig lyst å gi dette produktet toppscore altså. Og det skal sies at jeg kun har prøvd én pakke, og at det er meget mulig at jeg fikk en pakke som det var en feil på, eller som ikke var kompatibel med min ovn. En helt vanlig ovn forøvrig.

Men det som kom ut av ovnen min var ikke helt det jeg hadde forventet.. brownie -laget var ikke stekt noe særlig, og kjeks- laget hang ikke fast på laget under. På noen av brookiene hadde til og med browniedeigen boblet opp og over kanten på formen, veldig rart.

Jeg følte også at de ikke så helt ut som illustrasjonen på pakken, og om du har lest noen produkttester av meg før så vet du at dét er noe jeg faktisk synes er ganske viktig. 

Smaksmessig var det ok, browniene smakte søtt, men kunne godt ha vært sterkere i sjokoladesmaken. Kanskje noen sjokoladebiter hadde vært godt også? Kjeksen var sprø og smakte mildt av vanilje. Sjokoladedråpene merket jeg ikke så mye til.

Jeg sendte med resultatet på jobben til pappa, og der slo de imidlertid veldig ann! OG jeg tror det at du får en 2-i-1 deal her kommer til å bli veldig populært, spesielt hos de minste.

For å oppsummere:

Minus:

  • de forskjellige lagene henger ikke sammen som de skal
  • brownie- laget stekes ikke noe særlig
  • resultatet ser ikke helt ut som illustrasjonen på pakken
  • brookiene kan ikke enkelt fjernes fra formen

Pluss:

  • smaken var helt ok, både ved testing av lagene hver for seg, og sammen
  • enkel fremgangsmåte
  • alternativ instruksjon bak på pakken hvor man kan steke brownien og kjeksen hver for seg og servere med is, og det tror jeg hadde vært veldig godt!
  • du kan sikkert komme unna med å spise brookiene rett fra formen med en gaffel eller en skje
  • etter en natt i kjøleskapet er det enklere å fjerne brookiene fra formen
  • det er gøy med 2-i-1 produkter!

 

Alt i alt skal Møllerens ha credit for at de prøver noe nytt, jeg likte dem, men ble ikke heeeelt overbevist.

På en annen side, de ble superpopulære hos resten av de som fikk teste, så mitt råd er å teste selv og se hva du synes!

 

#produkttest #brookies #cookies #brownies #møllerens #produktslipp #matblogg #bakeblogg #dessertblogg

Chocolate Raspberry Valentine’s Brownies!

Søndag 14. februar er det Valentine’s Day, eller Alle Hjerters Dag, som det ofte kalles i Norge. Det er dessuten Morsdag!

Har du lyst å lage en søt godbit til en du er ekstra glad i, eller rett og slett spandere noe skikkelig godt på deg selv, så er disse browniene perfekte! De er enkle å lage, saftige, søte, og spettet med ferske bringebær.

Skjær dem i biter, eller stikk ut hjerter med en pepperkakeform for en ekstra romantisk touch.

Servér med et dryss melis, eller en kule is!

Ønsker du frosting anbefaler jeg å ta en titt i oppskriftsindexen til Passion4Baking, der er det utrolig mye godt! Selv tok jeg utgangspunktet i DENNE oppskriften og tilpasset den mine egne behov. Den ble utrolig kremete og aldeles nydelig, ikke for søt, og med et syrlig hint.

 

Ingredienser

Brownies:

200 gram smør

375 gram hvitt sukker

240 gram hvetemel

80 gram bakekakao

1 ts bakepulver

1 ss vaniljeekstrakt

4 egg, str. M-L

125 gram ferske bringebær

20 gram frysetørkede bringebær

 

Chocolate Cream Cheese Frosting:

350 gram meierismør, romtemperert

200 gram Original Philadelphia Ost, romtemperert ( ikke Light!)

80 gram melis

400 gram Dronningsjokolade

1 ts vaniljeekstrakt

 

Fremgangsmåte

Brownies:

Smelt smøret i en liten kjele og sett til side.

Sikt sammen sukker, hvetemel, bakekakao og bakepulver i en stor bolle og sett til side.

Rør det smeltede smøret inn i melblandingen. Røren kommer til å være tørr.

Tilsett vanilje og eggene og rør godt. Nå skal du ha en lett fuktig og elastisk deig .

Grovhakk de frysetørkede bringebærene og bland inn i deigen sammen med de ferske bringebærene.

Kle pannen med bakepapir og smør den lett med formfett eller smør.

Fordél røren i formen og stek midt i ovnen på 200 grader, i ca. 25-30 minutter.

Avkjøl i formen.

Stikk ut hjerter med en pepperkakeform, eller kutt i firkanter og servér med melisdryss eller dekket med frosting.

 

Frosting:

Brekk sjokoladen i mindre biter og smelt over vannbad, eller i en mikrobølgeovn, sett til side.

Del smøret i kuber og pisk til det lysner.

Tilsett så kremosten og pisk til en jevn blanding.

Tilsett melis og pisk til en klumpfri blanding.

Tilsett så den smeltede sjokoladen og vanilje ekstraktet, og pisk til en luftig krem. Du vil nok trenge å skrape ned sidene av bollen du bruker et par ganger for å få mikset alt godt sammen. 

Synes du kremen din er litt daff mikser du et par minutter på ekstra høy hastighet. Merk deg at kremen vil bli helt fast i kjøleskap.

 

 

#brownies #bringebær #valentines #valentinesday #allehjertersdag