Søtpotetformkake med salt karamell ostekakefyll!

De siste dagene har vi virkelig fått kjenne på høstfølelsen med vind, masse regn og dager som blir stadig kortere. Jeg vet ikke med deg, men den typen vær gir meg veldig lyst til å bedrive inneaktiviteter, og da helst baking.

Mer spesifikt høstbakst, og siden jeg hadde litt ekstra tid til å eksperimentere så ble det noe jeg aldri hadde gjort før, nemlig en kake med et surprise innbakt ostekakefyll. Jeg hadde også en formkake-form som jeg ikke hadde brukt før, og jeg ble så excited da kaken var ferdig stekt og kom ut av formen SÅ bra. Bare se på de fancy rillene! Har du ikke formkake-form, kan du bruke en springform på 26 cm, det fungerer like bra.

Det er dessuten tid for Norges Beste Bakst 2017, og jeg ble såppas fornøyd med denne kaken at jeg er ganske sikker på at den lir mitt bidrag til konkurransen i år.

Kaken i seg selv er krydret med varme høstkrydder, og er ekstra saftig fordi den inneholder masse most søtpotet (av alle ting). Det høres kanskje litt rart ut, men jeg kan garantere at det ikke smaker som kake med potet. Det er mer som gulrotkake, bare uten gulrotbitene.

Fyllet er kremete med smak av salt karamell, og passer overraskende bra sammen med krydderne. Legg til en kremost glasur med hint av vanilje, og du har en uslåelig godbit å kose deg med på en mørk høstkveld.

 

Ingredienser (en kake á 24 cm)

Kakedeig:

325 gram søtpotet, kokt og most

175 gram hvetemel

1 ts kanel

1 ts malt ingefær

1/4 ts salt (sløyf om du bruker salt smør)

1/2 ts bakepulver

1/2 ts natron

100 gram hvitt sukker

100 gram brunt sukker

140 gram smør, smeltet

1/2 ts vanilla bean paste

2 store egg

Salt karamell ostekakefyll:

225 gram kremost naturelle, romtemperert

90 gram hvitt sukker

3/4 dl tyktflytende karamellsaus

2 ss hvetemel

1/4 – 1/2 ts salt, avhenging av hvor fremtredende saltsmak du vil ha på fyllet

Kremostglasur:

50 gram kremost naturell, romtemperert

3 ss melis

1/2 ts vanilla bean paste

2 ss melk

Instruksjoner

Kakedeig:

Skrell søtpotet og del i omtrent like store biter. Kok til søtpoteten er myk, dette tester du med en gaffel. Det tar ca. 10-15 minutter med medium store biter. Hell av vannet og mos, bruk gjerne en stavmixer for å få mosen ekstra glatt. Har du ikke dette funker det også fint å bruke en gaffel. Mål opp 325 gram og sett til side mens du lager resten av deigen.

Sikt sammen hvetemel, bakepulver, natron, kanel, ingefær og salt. Sett til side.

I en stor bolle pisker du sammen hvitt sukker, brunt sukker, smeltet smør, vanilje og egg.

Rør inn melblandingen litt og litt, og rør til slutt inn den moste søtpoteten til en glatt røre. Det kan bli litt klumper, avhengig av hvor fint du har most søtpoteten.

Salt karamell ostekakefyll:

Pisk kremosten glatt og bland alle de andre ingrediensene. Justér med salt til du får ønsket mengde saltsmak. Saltet kan også sløyfes om du vil ha vanlig karamellfyll.

Kremostglasur:

Rør sammen alle ingrediensene og sett til side til kaken er ferdig stekt og avkjølt. Justér glasuren med melk til ønsket tykkelse. Ringle over avkjølt kake.

Montéring og steking:

Smør og mel ønsket kakeform.

Fyll opp med litt over halvparten av røren.

Hell over ostekakefyllet i midten. Bruker du en formkake-form med hull i midten må du passe på at fyllet ikke kommer nær sidene av formen.

Fyll på med resten av deigen, og stek på 175 grader i 45-60 minutter. Test med en tynn trepinne. Kaken er ferdig når testpinnen kommer ut uten deig.

Avkjøl 10 minutter i formen, og velv så ut på en rist, hvor kaken får kjøle seg helt.

Ringle over glasur før servering.

 

#formkake #kake #høst #høstbakst #søtpotet #saltkaramell #karamell #kakeblogg #bakeblogg #dessertblogg

 

Mine beste Epleoppskrifter!

De Norske eplene har begynt å dukke opp både i trærne og i butikkene, og det ser jeg på som den perfekte anledning for å dele mine beste epleoppskrifter med dere! 

Her er det noe for en hver, blant annet min personlige favoritt; Supersaftig eplekake med lønnesirup, som nådde helt opp som finalist i Norges Beste Bakst konkurransen i fjor. Den er søt, fyldig og fantastisk servert lun med vaniljeis!

Dessuten har jeg tatt med to sukkerfrie alternativer som gjør seg supert både til hverdagskos og helgekos. Kanskje det også inspirerer deg til å piffe opp matboksen til uka?

Klikk på bildene under for å komme til oppskriftene!

Supersaftig eplekake med lønnesirup:

Eplemuffins med varmende krydder og kremost frosting med kanel:

Saftig sukkerfri eplekake:

Sukkerfrie eplemuffins med hasselnøtt streussel:

 

God helg, alle sammen!

 

#eplekake #eplemuffins #epler #høst #høstbakst #lønnesirup #kake #muffins #cupcakes #matbloggsentralen #bakeblogg #kakeblogg #dessertblogg